Barnet Andevärld

Barnet och Andarna

Barnet har liksom djuren ett mer direkt förhållande till andevärlden än vuxna. De upplever oreflekterat och intensivt de budskap som andevärlden sänder oss. Barnets andekontakt blockeras inte av rädsla, rationalitet, konventioner eller fördomar, utan de accepterar med inre glädje döden som livets självklara konsekvens: Liv och död är en obruten linje. Vi vuxna begriper ofta inte varför även vi inte på ett lika självklart sätt kan uppfatta det överjordiskas signaler. 

Barnen lever i sina tidiga år i en magisk värld, säger psykologin. För ett barn kan en sten bli ett högt torn med modiga riddare inuti. Bakom ett träd kan gömma sig en fé.

Har du reflekterat över varför barn tar anhörigas bortgång på ett så avspänt sätt? Min dotter sa en gång, när hon var bara tre eller fyra år gammal och vi passerade en kyrkogård: "De döda äter inte frukost!"

Inte för inte, har man i Indien tempel med lekplatser utanför. I templen kan man spela sitar, sjunga, prata om allt och umgås. Man låter gudarna, som representerar olika sätt att vara människa,ta del i ens liv. Människosjälen, atman, är en del av världsanden, Brahman.

Man har föreställningen att Gud leker med människorna. "Guds lek" kallar hinduer den ström av Guds avtryck som avspeglar sig på alla nivåer i tillvaron. Vilken skillnad mot den moderna västerländska nihilismen; resultatet av en genom tiderna förvanskad statisk och avlägsen Gudsbild som residerar nånstans högt över oss.

I vår västerländska sfär har vi inte i lika hög grad fått i oss en immanent gudsbild. Resultatet, har blivit att vi slutat tänka på oss själva och andra som andliga varelser. Alltfler unga begår självmord eller förstör sin inre heliga ande på olika sätt.

Nej, Gud strömmar genom oss såsom den eviga själen, i våra lungor andas vi Gud, vårt blod svallar av Guds kraft, vår hjärna och vårt hjärta simmar runt i Andens eviga cirklar.

Låt mig sluta med en zenhistoria:

Lärjungen kommer efter lång meditation till sin lärare och säger: "Ingenting finns!"

Läraren slår lärjungen i huvudet med en stav.

Lärjungen skriker till.

Läraren svarar: "Om nu ingenting finns, varifrån kom då all denna vrede?"

 

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

21.03 | 22:18

tack inger du gjorde ett bra jobb när du rensade vårt hus

...
31.08 | 12:01

Hej jag har en kurs med seans 18.00, onsd. den 2 sept, 2015.Anmälan 070-1183896

...
25.06 | 13:43

Thanks to you, as well, Anna, It was a pleasure to meet you. Good luck in the future!

...
25.06 | 06:58

Thank you for the reading. It put everything in place and gave me a good oversight. Lots to think and act about, and appreciate your good advice.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS